Afvoer verstopt? Zelf uw afvoer ontstoppen! header afbeelding

Er is niets vervelender dan een verstopte afvoer. Wanneer afvalwater niet of nauwelijks wegloopt is er vaak sprake van een verstopte afvoer. Als dit langer aanhoudt kunnen er zelfs hardnekkige verstoppingen ontstaan. Om dit te voorkomen zit er helaas maar één ding op: je afvoer ontstoppen. Vaak is het niet nodig om meteen een loodgieter te bellen, maar zou je zelf de afvoer ook kunnen ontstoppen. Hieronder volgen enkele tips met huis en tuin artikelen die je zelf kunt proberen om de oorzaak van een verstopte afvoer te achterhalen en op te lossen. Bekijk de video voor meer uitleg.

5 tips om zelf uw afvoer te ontstoppen!

Tip 1: Locatie van de verstopping achterhalen

Als je zelf je riool wilt ontstoppen moet je beginnen bij het achterhalen van de locatie van de verstopping. Het kan voorkomen dat het water zowel in de gootsteen als in het toilet minder goed wegloopt. Ook kan het voorkomen dat water in de gootsteen gaat borrelen als het toilet wordt doorgespoeld. In dit geval is het aannemelijk dat er een verstopping in de riolering onder je huis zit. Schakel dan een ontstoppingsbedrijf in.

Als een specifieke afvoer in huis verstopt is geraakt is de kans groot dat je eerst zelf aan de slag kunt. Loopt het water in je wastafel niet goed weg of blijft er in de douche water staan dan zijn haren en zeepresten vaak de boosdoener. Deze blijven kort achter de sifon in de afvoer liggen.

Dit probleem kun je oplossen door alle rioolaansluitingen goed door te spoelen door er emmers met water in te gieten. Wanneer hierbij een waterkolkje ontstaat, zit de rioolaansluiting niet meer verstopt. Als dit niet het geval is dan zijn er een aantal manieren om de verstoppingen te verhelpen.

Tip 2: Doorspoelen met kokend water en baking soda

Omdat er naast haren en zeepresten in de afvoer vaak ook etensresten en vet verstopt zitten is het om te beginnen verstandig om de afvoer regelmatig door te spoelen door baking soda en kokend water in de afvoer te gieten. Hiermee voorkom je verstoppingen en lossen zeep- en vetresten op. Deze vloeibare ontstopper verhelpt naast een verstopte afvoer van een wasbak of doucheputje ook het toilet. Dit middel werkt vaak grondig en effectief zonder dat het de kunststof leidingen aantast. Daarnaast is dit ook een zeer milieuvriendelijke oplossing. 

Tip 3: Gebruiken maken van een rubberen ontstopper

Als de afvoer dan toch nog is verstopt kan er ten eerste gebruik worden gemaakt van de rubberen ontstopper. Hiermee kan je proberen de gootsteen te ontstoppen door de zuignap van de ontstopper op de afvoer te plaatsen waarna je vervolgens pompbewegingen gaat maken. In veel gevallen zijn hiermee de verstoppingen al snel verholpen.

Tip 4: Schoonmaken van het sifon

Als de verstopping hiermee niet is opgelost kan er worden gekozen voor een andere aanpak, namelijk het schoonmaken van het sifon. Plaats een emmer onder de sifon (om water en afval op te vangen) en ontkoppel de sifon. Maak vervolgens de sifon goed schoon. Deze werkwijze kan zowel voor de gootsteen als de wastafel ingezet worden.

Tip 5: Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen

Als de blokkade niet bereikbaar is, ook na het ontkoppelen van de sifon, dan zou je gebruik kunnen maken van een ontstoppingsmiddel. De meeste ontstoppingsmiddelen bevatten echter agressieve chemische bestanddelen. Aangezien deze manier van ontstoppen meer schade aan kan richten dan je zou willen en het gebruik ervan gevaarlijk is, is het verstandiger om de afvoer te ontstoppen met milieuvriendelijke en biologische ontstoppingsmiddelen zoals soda. Hiermee wordt de afvoer ook niet beschadigd.

Wat veroorzaakt een verstopte afvoer?

Haren

Een logisch gevolg van douchen is de ophoping van haren in het afvoerputje. Een herkenbaar probleem, zo kan een grote pluk haren al voor de nodige problemen zorgen en dat wil niemand. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk haren in het putje terecht komen

Blokkades

Een andere mogelijke oorzaak van een verstopte afvoer waar dan ook in het huis zijn dingen die per ongeluk in het afvoer terecht zijn gekomen. Denk hierbij aan elastiekjes, papiertjes, wattenstaafjes, speldjes of andere zaken. Voorkom dat deze zaken in het riool terecht komen

Afvalwater

De meest voorkomende oorzaak van een afvoer die verstopt is geraakt is water met afvalresten zoals vet en etensresten. Dit zal na verloop van tijd vast gaan zitten aan de binnenkant van de riolering, waardoor deze verstopt raakt

Zeepresten

Net zoals afvalwater blijven zeepresten ook aan de binnenkant van de afvoer zitten wat kan zorgen voor een verstopping. Of het nu de afvoer van het bad is of van de wasmachine of douche, dit kan een reden zijn.

Kalk

Water bevat kalk en door het water te laten stromen zal elke keer kalk achterblijven in de riolering, waardoor hij mogelijk verstopt raak.

Tim geeft handige Tips!

Een eenvoudige verstopping van uw afvoer of riolering kunt u vaak zelf ontstoppen. In onderstaande video geeft onze monteur Tim handige tips over hoe u zelf uw riool kunt ontstoppen.

Komt u er zelf niet uit?

Lukt het niet om zelf uw riool te ontstoppen? Dan staan de monteurs van RRS voor u klaar. We zijn 24/7 beschikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Een afspraak voor het ontstoppen van uw riool maakt u eenvoudig onlie op onze website. Ook kunt u 24 uur per dag bellen naar het nummer 088 - 030 13 13.

Contact

Contact

Afspraak maken om uw rioolprobleem op te lossen? Neem direct contact op.

Over RRS

Over RRS

Meer informatie over Riool Reinigings Service RRS? Bekijk de speciale sectie.

Zakelijk

Zakelijk

Op zoek naar een professionele riool-onderhoudsovereenkomst bij RRS?