De Spoelwijzer header afbeelding

In Nederland spoelen we samen elk jaar zo’n 9,6 miljoen volle vuilniszakken door het riool. Met een verstopte gootsteen als gevolg. Niet bepaald goed voor de gootsteen, het riool en de rioolzuivering. In 2021 kwamen we uit op 75.833 verstopte gootstenen en in 2022 maar liefst 72.870. Een van de grootste oorzaken is de opeenhoping van afvalresten. Maar ook gestold vet en drab zijn echte boosdoeners. Wil je een verstopte gootsteen voorkomen? Houd er dan rekening mee wat je wel en niet door de gootsteen spoelt. Met deze spoelwijzer helpen we je op weg.

Wat mag je wél door je gootsteen spoelen?

Even snel het water waarmee je het huis hebt gesopt of de bouillon die over is van het avondeten weggieten in de gootsteen. We doen het allemaal en gelukkig is het in deze gevallen geen enkel probleem. Houd er wel rekening mee dat alles wat je door de gootsteen spoelt in het riool terecht komt. In veel gevallen is het daar ook voor bedoeld, maar in andere gevallen ook weer niet. Onderstaande middelen  mag je in ieder geval zonder problemen door de gootsteen spoelen.

  1. Etensresten die door het zeefje of de gootsteen kunnen (sausjes, melk, soep)
  2. Huishoudelijke reinigingsmiddelen/ schoonmaakmiddelen
  3. (Af)waswater

Twijfel je eraan of je iets wel of beter niet kunt wegspoelen? Doe het dan niet. Gooi het liever weg in de juiste afvalbak. Of kijk eens op de afvalwijzer van de overheid. Je ziet dan in één oogopslag of je het afval wel of niet door de gootsteen mag spoelen. Zo voorkom je mogelijke problemen met een verstopte gootsteen. En we weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen. 

Top 5 dingen die je beter NIET door de gootsteen spoelt

Nog belangrijker dan wat je wel mag wegspoelen, is dat wat je beter niet kunt wegspoelen in de gootsteen. Verstoppingen zijn ontzettend vervelend, kosten veel geld en  kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Schadelijke stoffen die in het riool terecht komen, kunnen moeilijk gezuiverd worden, wat zorgt voor verontreiniging van het water.

Onderstaande 5 soorten afval mag je in ieder geval niet wegspoelen door de gootsteen.

 

Afval

Dit moet je ermee doen:

1.

Vet en olie

Giet het vet of olie terug in de verpakking en lever het in bij een milieustraat of afvalpunt.

2.

Vezelachtig textiel zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons, condooms

Gooi het in de afvalbak.

3.

Kattenbakgrind

Gooi het in de afvalbak.

4.

Oude medicijnen

Lever het in bij de apotheek.

5.

Chemicaliën en ontstoppingsmiddel

Vang het op en lever het in bij een milieustraat of afvalpunt.        

Het is waarschijnlijk geen verassing dat je bovenstaande soorten afval beter niet door de  gootsteen spoelt. Toch maken we er ons allemaal weleens schuldig aan, want een keertje moet kunnen toch? Het antwoord is nee. De gevolgen hiervan kunnen namelijk erg vervelend zijn. Allereerst is de kans groot dat jouw gootsteen verstopt raakt. En eerlijk is eerlijk, het is geen fijn klusje om de gootsteen te ontstoppen.

Daarnaast kan een verstopte rioolbuis leiden tot lekkages, overstromingen, viezigheid en stank. Zo kan een storing ontstaan in de vaatwasmachine of wasmachine. En als je chemicaliën door de gootsteen spoelt, dan kan er een chemische reactie ontstaan waardoor de leiding samensmelt. Op deze problemen zit je natuurlijk niet te wachten.  

3 simpele tips om je gootsteen te ontstoppen

Toch is een verstopte gootsteen niet altijd te voorkomen. Ben je er op tijd bij, dan is het eenvoudig op te lossen zonder de hulp van een loodgieter in te schakelen. Probeer gewoon een van deze drie tips:

  • Spoel de gootsteen door met keukensoda en kokend water;
  • Gebruik een plopper ofwel een rubberen ontstopper;
  • Maak de sifon/zwanenhals regelmatig schoon.

Grootmoeders wijsheid: gootsteen ontstoppen met soda

De gootsteen spoelen met soda en kokend water wordt al jaren gezien als een van de beste oplossingen voor het ontstoppen van een riool of gootsteen. Het is ook een uitstekende methode, maar let wel op! Gebruik voor het ontstoppen van de gootsteen of het riool alleen keukensoda en geen soda caustica. Dit is een variant die wordt gebruikt in vloeibare ontstoppingsmiddelen zoals HG. Dit middel heeft een bijtend effect waardoor het de leidingen en verbindingen aantast. Maak je hier gebruik van? Dan is een verstopte gootsteen niet meer je grootste probleem.

Verstopte gootsteen? RRS helpt!

Lukt het je niet om zelf een oplossing te vinden van de verstopte gootsteen? Schakel dan de hulp van onze loodgieters in. RRS werkt met ervaren monteurs die vakkundig te werk gaan. Bovendien werken onze loodgieters met speciale technieken om het probleem van een verstopping te achterhalen en direct aan te pakken.  Zo zorgen we dat jouw gootsteen binnen de kortste keren weer doorloopt zoals het hoort. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak of meer informatie en bekijk ook eens onze diensten. We lossen jouw problemen graag op.

Contact

Contact

Afspraak maken om uw rioolprobleem op te lossen? Neem direct contact op.

Over RRS

Over RRS

Meer informatie over Riool Reinigings Service RRS? Bekijk de speciale sectie.

Zakelijk

Zakelijk

Op zoek naar een professionele riool-onderhoudsovereenkomst bij RRS?