24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
WC Ontstoppen header afbeelding

Er zijn weinig dingen die vervelender zijn dan een verstopte wc. Het kan behoorlijk stinken, het is vies en kan een hoop schoonmaakwerk met zich meebrengen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de wc zelf te ontstoppen. Is geen water jou te diep? Lees dan vooral verder. Met een van de volgende methoden moet het lukken om je wc weer te ontstoppen.

Wil je direct van je verstopping af? Maak nu een afspraak

Voorzorgmaatregelen bij het ontstoppen van je wc

Wanneer je van jezelf weet dat je wat onhandig kan zijn, is het beter om de vloer rondom de wc te bedekken. Dit kun je doen met oude doeken. Zo ben je zeker dat er geen vieze resten op de vloer komen en bespaar je jezelf een schoonmaakbeurt achteraf. Het bedekken van de vloer kan sowieso geen kwaad aangezien er spetters uit de wc kunnen komen tijdens het ontstoppingsproces en het scheelt achteraf een hoop schoonmaakwerk.

Oorzaak van de verstopping bekijken

Voordat je gaat beginnen is het goed om te weten wat de verstopping van je toilet nu precies heeft veroorzaakt. Heb je kleine kinderen? Dan kan het zijn dat een luier of een stuk speelgoed vastzit in de wc. Grote kans dat je dit niet weggespoeld krijgt. In dat geval zal je een methode moeten gebruiken waarmee je de verstopping naar boven krijgt. Gaat het om papier, vet of iets wat redelijk flexibel en buigzaam is? Dan heb je meer kans om de spoeling te forceren en weg te spoelen.

Zichtbare verstopping verwijderen met rubberen handschoenen

Is de verstopping in je toilet zichtbaar? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want dat betekent (meestal) dat je er direct bij kan. Trek een paar rubberen handschoenen aan en verwijder de opstopping voorzichtig uit de wc-pot. Papier kun je eventueel uit elkaar trekken om het alsnog door te spoelen. Is het een hele wc rol of iets anders groots? Gooi het dan bij het afval in een plastic zak en spoel de wc door.

De opstopping in je wc aanpakken met afwasmiddel

Is de wc verstopping niet zichtbaar en vermoed je dat deze wordt veroorzaakt door vet of papier? Probeer de verstopping dan te ontstoppen met afwasmiddel. Afwasmiddel zorgt voor de binding tussen water en vet en kan zo de ontstopping in gang brengen. Spuit twee grote eetlepels afwasmiddel in de wc en gooi van een meter hoogte warm water in de wc. Let op! Zorg dat het water niet kookt, want hiervan kan het porselein van je wc barsten en dan ben je nog verder van huis. 

De magie van de wc ontstopper

Lukt het niet om de wc opstopping los te weken en weg te spoelen met het afwasmiddel en het warme water? Dan is het de beurt aan de oude vertrouwde ontstopper om te werk te gaan. Maak het rubber van de ontstopper vooraf flexibel door hem onder warm water te houden. Plaats de ontstopper langzaam in het water en druk hem rustig en stevig op de opening. Als de ontstopper niet onder water komt voeg dan nog wat water toe. Trek de ontstopper vervolgens voorzichtig naar je toe als je zuigkracht voelt. Herhaal dit totdat je verstopping boven water komt.

Belangrijk: doe dit niet te snel, want dan kan je de verstopping forceren. Dit resulteert in een nog hardnekkigere verstopping of nog erger, een kapotte leiding.

Gebruik geen ontstoppingsveer om de verstopping te verhelpen

Is het niet gelukt om de verstopping van je wc op te lossen met bovengenoemde tips? Dan staat her en der op internet de tip om aan de slag te gaan met een ontstoppingsveer. Wij adviseren om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. De kans is zeer aanwezig dat een ontstoppingsveer vast komt te zitten of schade aanricht in je wc of leidingen. Daarnaast zijn deze veren meestal te kort om een verstopping die wat dieper zit te verhelpen.

Is je wc nog steeds verstopt? RRS helpt!

Helaas is een verstopping van je toilet niet altijd te voorkomen. Blijft de wc verstopt na alle bovenstaande methoden? Schakel dan de hulp van onze loodgieters in. RRS werkt met ervaren monteurs die vakkundig te werk gaan. Bovendien werken onze servicemonteurs met speciale technieken om het probleem van een rioolverstopping te achterhalen en direct aan te pakken. Daarnaast zijn we je ook graag van dienst bij rioolinspectie en preventief onderhoud aan je riool.

Wij zorgen dat jouw wc binnen de kortste keren weer doorspoelt zoals het hoort. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak of meer informatie. We lossen jouw problemen graag op.

Contact

Contact

Afspraak maken om uw rioolprobleem op te lossen? Neem direct contact op.

Over RRS

Over RRS

Meer informatie over Riool Reinigings Service RRS? Bekijk de speciale sectie.

Zakelijk

Zakelijk

Op zoek naar een professionele riool-onderhoudsovereenkomst bij RRS?