7 tips tegen een verstopt riool header afbeelding

7 tips waardoor jouw riool niet verstopt raakt

Wist je dat het een hoop geld (en ellende) bespaart als je regelmatig preventief onderhoud aan je riool pleegt? Zo ben je vaak al 100 euro kwijt als je te laat aan de bel trekt en rioolproblemen moet laten verhelpen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Hoe jij dat aanpakt? Wij geven je 10 tips waardoor jouw riool niet verstopt raakt.

Rioolproblemen vaak een duur geintje

Pleeg jij weleens preventief onderhoud aan het riool? Slim om te doen, want door jouw riool regelmatig te reinigen voorkom je schade door vervuiling. Geen prettig klusje, maar het kan je behoorlijk wat problemen én geld besparen. Wist je dat je in 85% van de gevallen namelijk al rond de 100 euro kwijt bent om een verstopping te laten verhelpen? Zonde van je portemonnee (én je neus) als de boel verstopt raakt.

De meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool

In ons vorige blog kon je al lezen wat je niet door de gootsteen mag spoelen. Maar ook het toilet is zeker geen afvalbak waar je alles kunt dumpen. Onderstaand zaken die je beter niet door de wc spoelt (als je tenminste geen verstopt riool wilt):

·         Vezelachtig textiel zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms

·         Vetten en oliën zoals frituurvet, oliebollenvet of vleesjus

Vooral vet is een grote boosdoener. Zo waren er alleen al in 2018 38.500 gevallen waarbij vet de oorzaak van het verstopt riool was.

Een goed begin is het halve werk

De eerste stap om te voorkomen dat jouw riool verstopt raakt? Niet zomaar alles blindelings door het riool te spoelen! Zo voorkom je al een groot deel van de rioolproblemen. Het is natuurlijk lekker eenvoudig en snel om de borden en pannen met etensresten en vet af te spoelen in de wasbak. Maar voor je het weet plakt dit alles aan elkaar en raakt de afvoer verstopt.

Ook het toilet is geen afvalbak. Spoel daarom geen resten door waarover je twijfelt (of eigenlijk wel weet dat het niet verantwoord is). Dit voorkomt al heel wat rioolproblemen.

7 handige (en simpele) tips voor rioolonderhoud

Door dagelijks goed op te letten wat je door de afvoer spoelt ben je dus al een eind op weg om verstoppingen te voorkomen. Maar je kunt nog meer doen. Onderstaande 7 tips kun je eenvoudig zelf uitvoeren om het riool te onderhouden.

  1. Spoel maandelijks de leidingen door met soda en kokend water;
  2. Koppel periodiek de sifon los en verwijder de resten van haren, vettigheid en eten;
  3. Zorg voor voldoende waterspoeling op het toilet;
  4. Scheer jezelf niet onder de douche;
  5. Borstel je haar niet onder de douche;
  6. Houd de dakgoot schoon;
  7. Houd de put achter het huis schoon van zand, bladeren en afval.

Chemische ontstoppingsmiddelen? Beter van niet!

Een grote fout die bijna iedereen maakt is het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. De chemische reactie die ontstaat lost niet alleen de resten die de ontstopping veroorzaken op, maar tast ook de leidingen aan. Door het gebruik van deze ontstoppingsmiddelen worden de leidingen ruw waardoor er juist een betere hechting ontstaat en de resten juist extra samensmelten. De kans op een verstopping wordt hierdoor alleen maar groter. Gebruik dus geen chemische ontstoppingsmiddelen, maar volg gewoon grootmoeders wijsheid: soda en kokend water.

Bonus: mag je (oliebollen)vet door de wc of gootsteen spoelen?

Een vraag die we regelmatig krijgen is of je vet, van bijvoorbeeld oliebollen, door de wc of gootsteen mag spoelen. Het antwoord hierop is heel simpel: Nee! Zowel bij de wc als in de gootsteen is een kans op verstopping heel groot. Vet hecht eenvoudig aan de buiswand, waardoor een verstopping slechts een kwestie van tijd is. De buis slibt namelijk langzaam dicht.

Hoe je bijvoorbeeld oliebollenvet dan wel kunt opruimen? Bewaar de lege verpakkingen van het vet en gebruik deze weer om het oude vet erin terug te doen. Lever de verpakkingen vervolgens in bij een daarvoor bestemd inzamelpunt.

Toch last van een verstopt riool? RRS helpt!

Helaas is een verstopping niet altijd te voorkomen. Heb je na verloop van tijd toch een verstopt riool en kun je het probleem niet zelf oplossen? Schakel dan de hulp van onze servicemonteurs in. RRS werkt met ervaren monteurs die vakkundig te werk gaan. Bovendien werken onze servicemonteurs met speciale technieken om het probleem van een rioolverstopping te achterhalen en direct aan te pakken. Daarnaast zijn we je ook graag van dienst bij rioolinspectie en preventief onderhoud aan je riool.

Zo zorgen we dat jouw gootsteen binnen de kortste keren weer doorloopt zoals het hoort. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak of meer informatie en bekijk ook eens onze diensten. We lossen jouw problemen graag op.

Contact

Contact

Afspraak maken om uw rioolprobleem op te lossen? Neem direct contact op.

Over RRS

Over RRS

Meer informatie over Riool Reinigings Service RRS? Bekijk de speciale sectie.

Zakelijk

Zakelijk

Op zoek naar een professionele riool-onderhoudsovereenkomst bij RRS?